Podczas gdy ja zastanawiałam się czy uda się zrobić naleśniki/placuszki na mleku kokosowym, ktoś inny zrobił je już dawno temu.
Po oryginał odsyłam na Whiteplate. U mnie z drobnymi zmianami ilościowymi.
- 400 ml mleka kokosowego
- ok 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju
- szczypta cynamonu
Składniki miksujemy na gładko. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Ja miksuję wszystko wsypując stopniowo mąkę do mleka, żeby móc regulować gęstość masy.
muszą mieć świetny aromat
OdpowiedzUsuńz mlekiem kokosowym? ojejku jak świetnie:D
OdpowiedzUsuńidealne dla alergików:) bez jajka też wyjdą:) aromat kokosa jest mocno wyczuwalny:)
OdpowiedzUsuńA ile tej mąki?
OdpowiedzUsuńok 300 g. ale trzeba wsypywać stopniowo i sprawdzać, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Usuń