poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Buraczki na rukoli






W tak upalne dni nie zawsze chce się gotować. 
Najwygodniej poukładać na talerzu kolory, polać czymś wyrazistym, posypać orzechami lub ziarnami dyni, słonecznika, podprażonym sezamem.
Piję wodę z lodem i zagryzam buraczkami w lekkim dressingu z miodu i soku z limonki.
Żyj kolorowo...

  • 1 ugotowany młody buraczek
  • garść listków rukoli
  • kilka plastrów sera typu brie, fety lub mozarelli
  • kilka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
Buraczka kroimy w plastry.
Na talerzu układamy rukolę a na niej plastry buraczka i sera.
W miseczce mieszamy oliwę z miodem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i posypujemy orzechami.



1 komentarz:

  1. jak z restauracji, pysznosci!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń