Z cukinii jadłam już prawie wszystko OPRÓCZ cukinii na słodko czyli ciasta lub dżemu:) Kiedy trafił do mnie ten przepis, już na drugi dzień zaopatrzyłam się w niezbędne składniki i postanowiłam poeksperymentować.
W sieci są podobne przepisy na dżem z dodatkiem galaretki pomarańczowej, ja dziś postawiłam na agrestową.
Dżem ma piękny kolor. W smaku jest hmm...ciekawy...słodki i kwaskowy, winny; ciężko mi porównać go z jakimś znanym smakiem. Był dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem.
Idealny do smarowania tostów lub jako dodatek do ciast, np. piaskowej babki cytrynowej:)
Oryginalny przepis pochodzi z bloga zjemto.blox.pl. Poniżej z niewielkimi zmianami ilościowymi.
- 2 kg cukinii
- 400 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 opakowania galaretki agrestowej
Cukinię myjemy, obieramy i jeśli jest duża pozbawiamy pestek. Następnie ścieramy na tarce lub szatkownicy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dolewamy sok cytrynowy, a po upływie całego czasu zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy całość na gładko. Jeszcze raz stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i w tym momencie wsypujemy stopniowo galaretki mieszając, np. metalową rózgą. Uwaga: jeśli dżem jest gęsty może pryskać gorącymi kroplami, należy uważać, by się nie poparzyć. Gotowy dżem wlewamy do słoików, jest lejący więc można użyć lejka, będzie wygodniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz