Przygotowana na podstawie przepisu z kuchnialidla, u mnie w zmienionych proporcjach i z dodatkiem żółtej papryki i kaparów.
Szybka, pyszna, kolorowa.
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- pęczek szczypiorku
- 100 g łososia
- 2 pomidory
- serek mozzarella (1 kulka)
- 1/2 żółtej papryki
- 4 łyżki kaparów
- sól
- pieprz
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, hartujemy z zimnej wodzie, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ser kroimy w plastry, paprykę w wąskie paseczki, a szczypiorek drobno.
Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy szczypiorek, sól i pieprz i gałkę.
Natłuszczoną formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kawałkami ciasta, które nam zostaną można wylepić te fragmenty, które nie przykryły dobrze brzegów formy. Nakłuwamy widelcem.
Układamy poszczególne składniki w formie wachlarza: ser, łososia, paprykę. Na wierzch wykładamy pomidory i posypujemy kaparami. Zalewamy masą jajeczną.
Również robiłam tartę Pascala, pyszna, na pewno jeszcze to powtórzę:)
OdpowiedzUsuń