czwartek, 28 czerwca 2012

Pietruszkowe pesto




  • 2-3 duże pęczki pietruszki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • oliwa
  • ser parmezan
  • opcjonalnie orzechy włoskie lub migdały

Do blendera wrzucamy przekrojone na pół pęczki natki, bazylię, ząbki czosnku i polewamy oliwą, tak by sos zmiksował się na gładko.
Można dodać startego sera lub zagęścić masę orzechami, pozostawiam to indywidualnym preferencjom.
Składniki miksujemy dokładnie i sosem polewamy makaron. 
Można przełożyć do słoiczka, zalać oliwą i przechowywać w lodówce.
Sos podajemy na zimno, nie podgrzewamy go.



4 komentarze:

  1. brzmi bardzo apetycznie, czy nie jest jednak za wodniste??

    OdpowiedzUsuń
  2. To oliwa jest na wierzchu. Można dać jej mniej lub więcej, jak kto lubi.
    Sos idealny do makronu, ja dziś serwowałam z bucatini czyli spaghetti z dziurką:)

    OdpowiedzUsuń