środa, 27 czerwca 2012

Drożdżówki roladki




  • 700-800 ml mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 dag masła (można dać mniej)
  • 30 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • dżem lub marmolada o dowolnym smaku
W rondelku rozpuszczamy margarynę i dolewamy mleko. 
Studzimy do temperatury maks. 37 st. C.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Proponuję najpierw wsypać mniej mąki by wyczuć potem czy wystarczy podana ilość czy też może będzie jej za mało/za dużo.
Odrobiną mleka z masłem zalewamy w miseczce drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże oraz resztę mleka z masłem, ekstrakt i dwa rozbełtane jajka. Całość wyrabiamy mikserem z końcówkami "świderkami" lub hakiem. Wyrobione ciasto, gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto zarabiamy jeszcze raz, ewentualnie podsypując mąką. Wykładamy je na stół i wałkujemy w prostokątny placek. Ostrym nożem tniemy w mniejsze prostokąty. Ja kroiłam ciasto w plastry o długości 30 cm i szerokości 10 cm a następnie przecinałam je jeszcze w połowie tak, by powstały dwa prostokąty o wymiarach 10x15cm. Każdy plaster smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Wykładamy je w niewielkich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy odrobiną masła i odstawiamy do wyrośnięcia, np. na piekarniku, który nagrzewamy do 200 st. C.
Drożdżówki pieczemy 30 minut.
Bułeczki są bardzo puszyste, maślane w smaku i mają chrupiącą skórkę.
Źródło inspiracji: "Domowe Wypieki".



8 komentarzy:

  1. O rany ja też chcę takie drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności! Piękne i fajne w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie, więc porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne!
    porwę... parkę od razu ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie wygladaja!Czy faktycznie potrzeba,az 80 dag masla?

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że spokojnie można dać mniej, np. 50 dag. Jest go trochę za dużo;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie wypieki , proste i smaczne . Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń