- 700-800 ml mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 dag masła (można dać mniej)
- 30 dag drożdży
- szczypta soli
- 10 dag cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- dżem lub marmolada o dowolnym smaku
W rondelku rozpuszczamy margarynę i dolewamy mleko.
Studzimy do temperatury maks. 37 st. C.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Proponuję najpierw wsypać mniej mąki by wyczuć potem czy wystarczy podana ilość czy też może będzie jej za mało/za dużo.
Odrobiną mleka z masłem zalewamy w miseczce drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.
Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże oraz resztę mleka z masłem, ekstrakt i dwa rozbełtane jajka. Całość wyrabiamy mikserem z końcówkami "świderkami" lub hakiem. Wyrobione ciasto, gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto zarabiamy jeszcze raz, ewentualnie podsypując mąką. Wykładamy je na stół i wałkujemy w prostokątny placek. Ostrym nożem tniemy w mniejsze prostokąty. Ja kroiłam ciasto w plastry o długości 30 cm i szerokości 10 cm a następnie przecinałam je jeszcze w połowie tak, by powstały dwa prostokąty o wymiarach 10x15cm. Każdy plaster smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Wykładamy je w niewielkich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każdy odrobiną masła i odstawiamy do wyrośnięcia, np. na piekarniku, który nagrzewamy do 200 st. C.
Drożdżówki pieczemy 30 minut.
Bułeczki są bardzo puszyste, maślane w smaku i mają chrupiącą skórkę.
Źródło inspiracji: "Domowe Wypieki".
O rany ja też chcę takie drożdżówki!
OdpowiedzUsuńfajne, idealne na podroz.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Piękne i fajne w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, więc porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne!
OdpowiedzUsuńporwę... parkę od razu ;]
Fantastycznie wygladaja!Czy faktycznie potrzeba,az 80 dag masla?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można dać mniej, np. 50 dag. Jest go trochę za dużo;)
OdpowiedzUsuńLubię takie wypieki , proste i smaczne . Gratuluję:)
OdpowiedzUsuń