piątek, 8 czerwca 2012

Zimny piernik




A oto druga laureatka konkursu na mrożoną kawę organizowanego przez Jacobs. Polecam wszystkim, idealna na dzisiejsza duchotę.
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika lub zamiast gotowej przyprawy po szczypcie cynamonu, imbiru, anyżu, kardamonu, mielonych goździków
  • szczypta płatków migdałów
  • 50 ml wody
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • kilka kostek lodu
  • ciasteczko pierniczek
Do blendera dodajemy kawę, cukier, przyprawę, migdały i śmietankę, miksujemy dokładnie na aksamitny płyn. Schładzamy dobrze całość w lodówce.
Do małych szklaneczek lub kieliszków wkładamy po 4-5 kostek lodu i wlewamy kawę. 
Wierzch ozdabiamy startym na tarce pierniczkiem.

3 komentarze: