A oto druga laureatka konkursu na mrożoną kawę organizowanego przez Jacobs. Polecam wszystkim, idealna na dzisiejsza duchotę.
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika lub zamiast gotowej przyprawy po szczypcie cynamonu, imbiru, anyżu, kardamonu, mielonych goździków
- szczypta płatków migdałów
- 50 ml wody
- 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
- kilka kostek lodu
- ciasteczko pierniczek
Do blendera dodajemy kawę, cukier, przyprawę, migdały i śmietankę, miksujemy dokładnie na aksamitny płyn. Schładzamy dobrze całość w lodówce.
Do małych szklaneczek lub kieliszków wkładamy po 4-5 kostek lodu i wlewamy kawę.
Do małych szklaneczek lub kieliszków wkładamy po 4-5 kostek lodu i wlewamy kawę.
Wierzch ozdabiamy startym na tarce pierniczkiem.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńI dodaję do obserwowanych, bo jestem pełna podziwu! Dziękuję.
OdpowiedzUsuń