- 200 ml schłodzonego mleka sojowego
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- kilka kostek lodu
- 2 łyżeczki wody
Kawę i cukier rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wody mieszając dokładnie.
Do blendera wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy i kawę z cukrem. Miksujemy dokładnie aż pojawi się pianka na wierzchu. Schładzamy w lodówce.
Do kieliszków lub szklaneczek wkładamy 2-3 kostki lodu i wlewamy naszą kawę.
Kawa jest idealna dla osób, które nie mogą spożywać białka w postaci mleka, lodów czy bitej śmietany.
Jaka mega truskawaa :D Ja piję kawę tylko z mlekiem sojowym, jest idealna :)
OdpowiedzUsuńmoje dziecko ma alergię na białko mleka krowiego (karmię piersią), więc ten przepis jest cudowny! Dzięki! :*
OdpowiedzUsuńW ogóle świetny blog, gratuluję:)
Ania