piątek, 1 czerwca 2012

Aromatyczny kurczak




Potrawa powstała na podstawie przepisu na kurczaka po marokańsku ze strony ugotuj.to. Czy takiego kurczaka jedzą w Maroku? Tego nie wiem, ale polecam każdemu gdyż jest to danie ciekawe i smaczne.
  • 6 kawałków kurczaka, ja wykorzystałam podudzia, ale można zastąpić je pałkami lub całymi nóżkami
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 bakłażan
  • garść płatków migdałowych (ew. całe migdały)
  • oliwa
  • świeży majeranek, kolendra
Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki i podsmażamy na oliwie. Jak się zeszklą wsypujemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilę aż uwolnią swój aromat. 
Wlewamy pomidory, wodę i sok z cytryny i gotujemy 10-15 minut. Następnie wkładamy do rondla kawałki kurczaka i dusimy je po 15 minut na każdej stronie.
W tym czasie kroimy w plastry bakłażana, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut aż puści sok z goryczką. Po tym czasie myjemy plastry lub wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, wysypujemy bakłażana, polewamy oliwą i pieczemy 15-20 minut.
Mięso w rondlu odstawiamy do ostygnięcia, bakłażana tak samo. 
Ja trzymałam je całą noc w lodówce. Na drugi dzień do mięsa dodajemy bakłażana, mieszamy dokładnie, całość podgrzewamy, na talerzu posypujemy migdałami i posiekanym majerankiem, ew. kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz