- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 25 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka likieru czekoladowego
- 25 ml śmietanki 36% ubitej na sztywno
- kostki lodu przygotowane dzień wcześniej z kawy
Dzień wcześniej przygotowujemy lodowe kostki z kawy rozpuszczonej w wodzie z odrobiną cukru.
Kawę mieszamy w shakerze z cukrem, likierem i śmietanką 18%. Schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Do wysokiej szklanki lub kieliszka wkładamy na dno jedną kostkę lodu, nalewamy kawę, na to wykładamy bitą śmietanę. Kawowe kostki lodowe rozbijamy w blenderze z funkcją kruszenia lodu i wykładamy na wierzch śmietany.
pyszny jest Twoj blog:) i kawa i herbatka aromatyczna ,musze i ja wypróbowac w te upalne dni..Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuń