wtorek, 19 czerwca 2012

Kawa z kruszonką


  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 25 ml śmietanki 36% ubitej na sztywno
  • kostki lodu przygotowane dzień wcześniej z kawy 
Dzień wcześniej przygotowujemy lodowe kostki z kawy rozpuszczonej w wodzie z odrobiną cukru.
Kawę mieszamy w shakerze z cukrem, likierem i śmietanką 18%. Schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Do wysokiej szklanki lub kieliszka wkładamy na dno jedną kostkę lodu, nalewamy kawę, na to wykładamy bitą śmietanę. Kawowe kostki lodowe rozbijamy w blenderze z funkcją kruszenia lodu i wykładamy na wierzch śmietany.

2 komentarze:

  1. pyszny jest Twoj blog:) i kawa i herbatka aromatyczna ,musze i ja wypróbowac w te upalne dni..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń