niedziela, 7 czerwca 2015

Frytki z batatów z pastą z awokado



Dla małego bobasa danie idealne. Mój syn uwielbia warzywne frytki oraz guacamole. Polecam wszystkim, którzy uczą dzieci samodzielnego jedzenia bo ten zestaw jest kolorowy, zdrowy, łatwy w przygotowaniu i sprawia dzieciom dużo frajdy. Od około ósmego miesiąca moje dziecko uczyło się jeść samodzielnie, dostawało jedzenie do ręki, przeszło etap wyrzucania większości (a przynajmniej sporej części) produktów poza tacę, a dziś jest w pełni samodzielny i coraz częściej jada łyżeczką czy widelcem, o rekach nie wspomnę :-) A awokado wcina samo na śniadanie :-)
  • 2 bataty
  • dojrzałe awokado
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • olej lniany (lub kokosowy, ew. rzepakowy)
  • 2 łyżeczki mielonych pestek dyni
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Polewamy olejem, układamy na blaszce i pieczemy do miękkości, ale nie na tyle długo by się rozpadały. Bataty pieką/gotują się dość szybko, trzeba czuwać przy piekarniku.
Obieramy awokado i czosnek, wrzucamy do blendera z natką pietruszki i łyżeczką ulubionego oleju. Miksujemy na gładka pastę, na koniec dosypujemy mielone pestki dyni.
Upieczone i przestudzone frytki maczamy w paście i zajadamy.

Podobnie możemy przyrządzić frytki z marchewki, pietruszki, selera (polecam, tylko uwaga bo jest silnym alergenem), buraków lub ziemniaków.

Guacamole - przepis podstawowy.

1 komentarz: