Dla małego bobasa danie idealne. Mój syn uwielbia warzywne frytki oraz guacamole. Polecam wszystkim, którzy uczą dzieci samodzielnego jedzenia bo ten zestaw jest kolorowy, zdrowy, łatwy w przygotowaniu i sprawia dzieciom dużo frajdy. Od około ósmego miesiąca moje dziecko uczyło się jeść samodzielnie, dostawało jedzenie do ręki, przeszło etap wyrzucania większości (a przynajmniej sporej części) produktów poza tacę, a dziś jest w pełni samodzielny i coraz częściej jada łyżeczką czy widelcem, o rekach nie wspomnę :-) A awokado wcina samo na śniadanie :-)
- 2 bataty
- dojrzałe awokado
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- olej lniany (lub kokosowy, ew. rzepakowy)
- 2 łyżeczki mielonych pestek dyni
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Polewamy olejem, układamy na blaszce i pieczemy do miękkości, ale nie na tyle długo by się rozpadały. Bataty pieką/gotują się dość szybko, trzeba czuwać przy piekarniku.
Obieramy awokado i czosnek, wrzucamy do blendera z natką pietruszki i łyżeczką ulubionego oleju. Miksujemy na gładka pastę, na koniec dosypujemy mielone pestki dyni.
Upieczone i przestudzone frytki maczamy w paście i zajadamy.
Podobnie możemy przyrządzić frytki z marchewki, pietruszki, selera (polecam, tylko uwaga bo jest silnym alergenem), buraków lub ziemniaków.
Guacamole - przepis podstawowy.
Guacamole - przepis podstawowy.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń