sobota, 30 marca 2013

Kruche ciasteczka cytrynowo-waniliowe



  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • szczypta soli
  • 250 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
W misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy palcami aż całość zamieni się w kruszonkę. Rozcieramy masło z mąką aż zostanie przez nią wchłonięte. Na koniec dodajemy skórkę, ekstrakt i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Można je  wzbogacić sokiem z 1 cytryny. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm (cieńsze mogą się przypalać), wykrawamy ciasteczka i pieczemy 8-10 minut w temp. 160-180 st. C.
Ciasteczka przypominają w smaku Maślane ciasteczka Sable
Myślę, że następnym razem przygotuję je z użyciem cukru pudru, dzięki temu będą miały gładszą powierzchnię.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz