- 500 g mąki pszennej
- 220 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
- szczypta soli
- 250 g zimnego masła
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
W misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy palcami aż całość zamieni się w kruszonkę. Rozcieramy masło z mąką aż zostanie przez nią wchłonięte. Na koniec dodajemy skórkę, ekstrakt i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Można je wzbogacić sokiem z 1 cytryny. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm (cieńsze mogą się przypalać), wykrawamy ciasteczka i pieczemy 8-10 minut w temp. 160-180 st. C.
Ciasteczka przypominają w smaku Maślane ciasteczka Sable.
Myślę, że następnym razem przygotuję je z użyciem cukru pudru, dzięki temu będą miały gładszą powierzchnię.
Ciasteczka przypominają w smaku Maślane ciasteczka Sable.
Myślę, że następnym razem przygotuję je z użyciem cukru pudru, dzięki temu będą miały gładszą powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz