poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekanka z jabłkami




Jest pyszna i zdrowa. Jabłka soczyste i miękkie a kruszonka chrupiąca i aromatyczna. A co ważne, można ją modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki, dodawać rodzynki, pestki słonecznika lub dyni, skórkę pomarańczową albo wiórki kokosowe.
  • 5 jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 ml mąki orkiszowej (lub innej pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki miodu (można zastąpić fruktozą, ksylitolem, ostatecznie cukrem)
  • płatki migdałowe
  • posiekane orzechy włoskie
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • masło (ew. trochę oleju)
Jabłka obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
W misce łączymy mąkę, jajko, miód i proszek do pieczenia, wyrabiamy palcami na kruszonkę.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę jabłek, na nich kruszonkę a wierzch posypujemy bakaliami, przyprawami i wiórkami masła (ew. skrapiamy dobrym olejem).
Pieczemy ok 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz