Jest pyszna i zdrowa. Jabłka soczyste i miękkie a kruszonka chrupiąca i aromatyczna. A co ważne, można ją modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki, dodawać rodzynki, pestki słonecznika lub dyni, skórkę pomarańczową albo wiórki kokosowe.
- 5 jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml mąki orkiszowej (lub innej pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki miodu (można zastąpić fruktozą, ksylitolem, ostatecznie cukrem)
- płatki migdałowe
- posiekane orzechy włoskie
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- masło (ew. trochę oleju)
Jabłka obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
W misce łączymy mąkę, jajko, miód i proszek do pieczenia, wyrabiamy palcami na kruszonkę.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwę jabłek, na nich kruszonkę a wierzch posypujemy bakaliami, przyprawami i wiórkami masła (ew. skrapiamy dobrym olejem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz