środa, 13 marca 2013

Pieczona ciecierzyca na ostro



Zdrowa przekąska od której można się uzależnić. Błyskawiczna w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce. Używamy ulubionych przypraw i mamy ten komfort, że nie trujemy się szkodliwymi i niepotrzebnymi substancjami z kupnych przegryzek.

  • ciecierzyca suszona lub z puszki
  • olej
  • ulubione przyprawy, u mnie mielona papryka ostra i słodka, sól, czosnek
W przypadku ciecierzycy z puszki sprawa jest prosta bo wystarczy ją tylko dobrze odsączyć. 
Ciecierzycę suszoną zalewamy wodą wieczorem, dzień wcześniej i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy wodą i gotujemy ok 2 godzin aż będzie miękka. Odcedzamy na sitku i studzimy. W tym momencie niektórzy obierają ją jeszcze z cienkich łusek, ja to pominęłam, łuski nie są dla mnie aż tak wyczuwalne.
W misce mieszamy odrobinę oleju i przyprawy. Ich ilość dostosowujemy do ilości ziaren. Cieciorkę obtaczamy dokładnie w przyprawach i wysypujemy na płaską blachę, rozkładając równomiernie. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Od czasu do czasu ciecierzycę należy przemieszać aby się nie przypaliła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz