Pyszne, niezwykle kruche i delikatne ciasteczka o maślanym smaku. Rozpływają się w ustach...polecam każdemu:)
- 175 g miękkiego masła
- 75 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko z solą utrzeć mikserem na jednolitą masę, następnie dodać mąkę i wymieszać. Ciastka można oczywiście upiec bez żadnych dodatków, są przepyszne, ale jeśli chcemy je wzbogacić to pod koniec mieszania można dodać czekoladę lub bakalie, patrz - opcje poniżej*. Ciasto jest bardzo klejące, najlepiej delikatnie przenieść część na przezroczystą folię, uformować w rulon, dokładnie zawinąć jak długi cukierek, włożyć do lodówki na min. 6 godzin (ja chłodziłam swoje całą noc:)). Po wyjęciu kroić na krążki o grubości 5 mm i piec 12 min. w temp. 200 st. C. Ciasto bardzo się rozlewa w trakcie pieczenia więc należy zachować spore odstępy między krążkami na blaszce do pieczenia.
*Opcje:
Czekoladowe – dodać 1 łyżkę czekolady w proszku, kakao lub posiekaną tabliczkę mlecznej czekolady,
Po toskańsku – dodać 100 g posiekanych orzechów,
Po hiszpańsku – Dodać 60 g startej skórki pomarańczowej.
Wyglądają apetycznie! Super:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprosto, a zapewne pysznie! :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, są przepyszne!!
OdpowiedzUsuńTwoje ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń