czwartek, 4 kwietnia 2013

Placuszki z wiśniami


  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 250-300 ml mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • mrożone wiśnie (rozmrożone i odsączone)
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Wiśnie odsączamy dobrze (będą pryskać w czasie smażenia), posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem, odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
Żółtka mieszamy metalową rózgą z 2 łyżkami cukru, jogurtem na jasną, gładką masę. Wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite na sztywno białka, mieszając delikatnie. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na samym końcu wrzucamy wiśnie.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz