- 500 g jogurtu naturalnego
- 250-300 ml mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru (u mnie domowy waniliowy)
- mrożone wiśnie (rozmrożone i odsączone)
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wiśnie odsączamy dobrze (będą pryskać w czasie smażenia), posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem, odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
Żółtka mieszamy metalową rózgą z 2 łyżkami cukru, jogurtem na jasną, gładką masę. Wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite na sztywno białka, mieszając delikatnie. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Na samym końcu wrzucamy wiśnie.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz