Proporcje na 5-6 sztuk
CIASTO KRUCHE:
- 250 ml mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
NADZIENIE:
- 600 ml śmietanki 30% (alergicy mogą zastąpić mlekiem kokosowym, będzie bardziej
egzotycznie)
- 2 laski wanilii
- 3 łyżki cukru
- żelatyna (lub roślinny zamiennik agar)
- dojrzałe mango
folia i suchy groch/fasola
do pieczenia wstępnego
Masło rozcieramy z mąką i
solą na kruszonkę, dolewamy wodę i zagniatamy szybko ciasto. Wałkujemy cienko i wylepiamy natłuszczone foremki.
Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie, spody
wykładamy szczelnie folią aluminiową i wsypujemy nasiona. Dzięki temu ciasto
nie odkształci się podczas pieczenia. Pieczemy 30 minut w średnio nagrzanym
piekarniku. Usuwamy folię z nasionami i studzimy.
Śmietankę podgrzewamy,
dodajemy cukier i nasionka wyskrobane z wanilii. Wlewamy namoczoną żelatynę,
ilość wg instrukcji na opakowaniu, powinno jej być ok 12 g. (agaru dodajemy ok
3-4 łyżeczek). Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Płyn studzimy i wylewamy
na kruche spody i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mango obieramy, kroimy na
mniejsze kawałki i miksujemy na gładko. Polewamy tarteletki przed samym
podaniem.
urocze :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuńpatrząc z góry, wyglądają jak jajka sadzone xD
OdpowiedzUsuńpyszne!
taki był zamysł ;) właśnie przed chwilą oglądałam Twojego baranka bez głowy ;-) pozdrawiam:)
UsuńMango, wanilia i kruche ciasto? Smaczniejszej kombinacji chyba nie ma :)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam :)
Usuńprzepiękne ;d
OdpowiedzUsuń