środa, 27 marca 2013

Waniliowe tartaletki z mango




Proporcje na 5-6 sztuk


CIASTO KRUCHE:
  • 250 ml mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody

NADZIENIE:
  • 600 ml śmietanki 30%  (alergicy mogą zastąpić mlekiem kokosowym, będzie bardziej egzotycznie)
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • żelatyna (lub roślinny zamiennik agar)
  • dojrzałe mango
 folia i suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego

Masło rozcieramy z mąką i solą na kruszonkę, dolewamy wodę i zagniatamy szybko ciasto.  Wałkujemy cienko i wylepiamy natłuszczone foremki. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie, spody wykładamy szczelnie folią aluminiową i wsypujemy nasiona. Dzięki temu ciasto nie odkształci się podczas pieczenia. Pieczemy 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Usuwamy folię z nasionami i studzimy.

Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier i nasionka wyskrobane z wanilii. Wlewamy namoczoną żelatynę, ilość wg instrukcji na opakowaniu, powinno jej być ok 12 g. (agaru dodajemy ok 3-4 łyżeczek). Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Płyn studzimy i wylewamy na kruche spody i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładko. Polewamy tarteletki przed samym podaniem.



7 komentarzy: