niedziela, 6 stycznia 2013

Placuszki bananowe na drożdżach




  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok 3/4 szklanki mąki pszennej
  • ok 3/4 szklanki mleka
  • paczuszka drożdży instant
  • olej
Banany miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy całość mikserem lub rózgą. Dolewamy ekstrakt i cukier. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę z drożdżami i mleko; podana ilość jest orientacyjna, ważne by ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Odstawiamy na ok 30 minut.
Smażymy placuszki na średnio rozgrzanym oleju uważając, bo mogą się przypalać. 
Są bardzo delikatne i smaczne, podajemy z cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie, bardzo podoba mi się taki styl fotografii :)
    A same placuszki... Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do przypalania to też zależy na jakim oleju smażymy. Rzepakowy nie przypala się tak łatwo, może być więc dobrze rozgrzany, tylko ogień pod patelnią powinien być niewielki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko! :) Dawno nie jadłam śniadania na słodko...Czas to zmienić! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń