wtorek, 22 stycznia 2013

Pełnoziarniste placuszki z gruszkami




  • 3 jajka
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżka fruktozy
  • 600 ml mąki pszennej pelnoziarnistej (można też użyć orkiszowej, ew. pół na pół z pszenną zwykłą)
  • ok 0,5 l wody, ew. mleka krowiego/sojowego/kokosowego/jogurtu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 gruszki obrane i starte na grubych oczkach (mogą być jabłka)
Jajka miksujemy dokladnie z fruktozą i wanilią. Następnie dosypujemy mąkę i mieszamy rózgą lub nadal mikserem. Dolewamy tyle płynu by ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Na koniec dodajemy starte owoce.
Placki smażymy na średnio rozgrzanym oleju, jeśli temperatura będzie za wysoka spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz