środa, 9 stycznia 2013

Granola




  • 250 ml wody
  • 150 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml miodu
  • 500 g płatków owsianych
  • 100 ml otrębów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
  • 250 ml wiórków kokosowych
  • 250 ml mąki pszennej razowej 
Suche składniki (oprócz soli) mieszamy dokładnie razem w dużej misce.
Łączymy olej, wodę, sól i miód. Można zmiksować lub przelać do słoika, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy. Wlewamy do reszty składników i mieszamy jeszcze raz dokładnie. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy granolę. Na jedną blachę mieści się połowa podanej porcji. 
W oryginalnym przepisie poleca się piec 15 min. w 170 st. C a następnie suszyć ok 45 min. w 100 st. C. Od czasu do czasu przemieszać łopatką.
Granolę można wzbogacić ulubionymi dodatkami jak kakao, sezam, nasiona lnu, żurawina, migdały.

Na podstawie przepisu z książki Ewy Dąbrowskiej "Ciało i ducha ratować żywieniem"



3 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi smaka! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domową granolę, chyba tylko owsianka jest lepsza :)

    OdpowiedzUsuń