poniedziałek, 31 grudnia 2012

Brownie


  • 2 gorzkie czekolady (lub białe)
  • 125 ml oleju (ew. 3/4 kostki masła, roztopionego)
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy lekko. Miksujemy z olejem i mąką. Następnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy dokładnie i wylewamy do formy, u mnie prostokątna o wymiarach 21 x 15 cm.
Pieczemy ok 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku pamiętając, że brownie powinno być wilgotne, a wręcz półpłynne w środku, przypomniające zakalec :)





2 komentarze:

  1. Piękna klasyczna pękająca skórka a pod spodem rozpływające się w ustach brownie. Wypieki idealne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brownie! No cóż... czekam na efekt. Za chwilę wyjmuję z piekarnika. Pozdrawiam;).

    OdpowiedzUsuń