- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 200 g cukru pudru
- 300 ml mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Mąkę mieszamy z sodą, przyprawami, kakao.
Jajka miksujemy z cukrem na gładką, lekką masę. Dolewamy mleko i miksujemy jeszcze chwilę. Stopniowo wsypujemy mąkę z przyprawami, od tej chwili można mieszać ciasto rózgą. Dodajemy skórkę pomarańczową, powidła a na sam koniec ostudzone masło. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do małej keksówki i pieczemy 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ciasto bardzo ładnie wyrasta i nie opada, jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
chętnie bym zjadła kawałek lub nawet dwa...
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńPoczułam wspaniały zapach z monitora:)
OdpowiedzUsuń