sobota, 12 stycznia 2013

Crumpets



Zapotrzebowanie na ciepłe śniadania, najlepiej w formie różnych racuszków, wzrosło niebezpiecznie. Powtarzam sobie, że to już ostatni raz, a potem znajduję ciekawą inspirację, którą koniecznie muszę wypróbować. 
Uwielbiam mączne potrawy; kluski, placki, pierogi, naleśniki, kopytka mogę jeść codziennie.
Crumpets to angielskie placuszki na drożdżach, smażone w specjalnych, okrągłych pierścieniach, dzięki temu mają idealnie okrągły kształt i są wyższe niż tradycyjne placuszki. 
Pierścienie można zastąpić foremkami do ciastek, obręczą do jajek sadzonych ew. wykładać ciasto łyżką tak jak ja. Czytałam, że można smażyć je tylko z jednej strony a potem grillować. Podawać z masłem, dżemem, owocami lub cukrem pudrem.
Korzystałam ze szkockiego przepisu zawartego w książce Paolo Gulisano, Luisa Vassallo "160 smakowitych przepisów kulinarnych z krainy Narnii".
Uczulonym na laktozę polecam małą profanację i zastąpienie mleka krowiego kokosowym.
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 mleka
  • 300 ml wody
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski.
W rondelku podgrzewamy wodę, olej, cukier i 300 ml mleka. Do ciepłej (ale nie gorącej, max 37 st.C) mieszanki dodajemy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie wlewamy płyn do mąki i mieszamy dokładnie na gładką masę. Będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
W ciepłym mleku rozpuszczamy sodę i dolewamy do ciasta, mieszamy ponownie i odstawiamy na kolejne 30 minut. Ciasto podwoi swoją objętość, będzie miało kremową konsystencję a na powierzchni dużo pęcherzyków.
Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron.
Minus za nadmierne wchłanianie tłuszczu.



5 komentarzy:

  1. Cudne crumpets :) Piękne zdjęcia :) Zostaje tu!
    Pozdrawiam :)
    p.s. też uwielbiam mączne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy drożdzowe... Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe w swojej prostocie.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo. Wydawało mi się że całkiem sporo ostatnio pojęłam o Wyspach Brytyjskich a jednak crumpets mnie zaskoczyły :D Napiszę o nich na egzaminie z kultury, to wszak wiedza wykraczająca poza program :D

    OdpowiedzUsuń