środa, 16 stycznia 2013

Pełnoziarniste gofry


  • 500 ml mąki pszennej razowej 2000
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka kokosowego + ew. ok 200 ml wody
  • garść lub dwie siemienia lnianego
  • olej
Jajka miksujemy z mlekiem*. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Na koniec dolewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy nasiona lnu.
Pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem truskawkowy i dżem gruszkowy z czekoladą)

*jajka można rozdzielić, białka ubić na sztywno i wmieszać do ciasta na samym końcu


3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, w końcu muszę kupić gofrownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham gofry! A już w szczególności każdą ich zdrowszą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wyglądają!:) takie chrupiące.. ;)

    OdpowiedzUsuń