wtorek, 31 lipca 2012

Pierożki po azjatycku




FARSZ:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta mielonej kolendry (można zastąpić świeżą)
  • sos sojowy
  • szczypta chili
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
SOS:
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka z limonki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta mielonej kolendry
  • opcjonalnie świeża posiekana kolendra
  • pęczek cieniutkiego szczypiorku

Na samym początku proponuję zająć się sosem, by w czasie lepienia pierogów, zagotował się, zredukował i zdążył ostygnąć. 
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu. Sos zmniejszy swą objętość, odrobinę zgęstnieje, wtedy należy go odstawić.

Mięso mielimy w maszynce, dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek i starty imbir i mieszamy dokładnie. Można również zmiksować wszystkie składniki od razu w blenderze.
W czasie przygotowywania ciasta, farsz możemy odstawić do lodówki by się "przegryzł".

Z mąki, soli i wody wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
Odkrajamy kawałek do rozwałkowania, resztę chowamy pod miską, najlepiej ogrzaną ciepłą wodą lub parą znad gotującego się sosu. Dzięki temu ciasto pozostanie miękkie, nie wyschnie i będzie się dobrze wałkować.
Wałkujemy cienki placki i kroimy w kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy rogi i związujemy szczypiorkiem.

Pierożki możemy gotować na parze, na specjalnie do tego przeznaczonym sitku lub bambusowym koszyku albo w standardowo w głębokiej wrzącej wodzie do 10 minut. Czas gotowania zależy od ilości farszu i grubości ciasta.

Podajemy z ostudzonym sosem.

Na podstawie przepisu z książki "Rewolucja na talerzu" A. Ziemnickiej i O. Kwiecińskiej-Kaplińskiej.



niedziela, 29 lipca 2012

Ciasteczka Earl Grey





Herbata Earl Grey to moja ulubiona.
Mam w domu ogromny kubek przeznaczony do picia tylko jej. 
W żadnym innym nie smakuje tak dobrze. 
Smak Earl Grey to dla mnie synonim herbaty idealnej, nie dodaję do niej cukru, cytryny czy miodu.
W upalne dni zaparzam więcej i schładzam w dzbanku.
Piję patrząc na jabłonie za oknem, z których raz po raz opadają papierówki, jak śnieżne kule...


A dziś herbata Earl Grey "na sucho" i z wieloma innymi dodatkami:)
Przepis na ciasteczka zawdzięczam Ani z cookieshunter, oryginalna receptura od Marthy Stewart.
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, można je zrobić nawet bez użycia miksera. W smaku maślano-cytrynowe. 
Przepis poniżej z drobnymi zmianami - zamiast skórki pomarańczowej użyłam cytrynowej a puder zastąpiłam cukrem zwykłym.

1 szklanka = 250 ml
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • skórka otarta z cytryny
  • herbata Earl Grey z 5 torebek (następnym razem dam więcej, ale najpierw proponuję wypróbować sugerowaną ilość)
  • 1/2 łyżeczki soli
W misce wymieszać mąkę, sól i herbatę. Ja przemieliłam najpierw herbatę w mikserze, ale podobno nie jest to konieczne.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami. Cały czas ucierałam ciasto rózgą, pod koniec tylko zagniotłam ręką w kulę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. 
Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce lekko spłaszczając, ja przyciskałam je jeszcze widelcem.
Ciasteczka piekłam 15-20 minut w temp. ok 180 st. C. Wyjmowałam je ostrożnie z piekarnika gdy lekko brązowiały i były jeszcze miękkie. Studziłam na kratce.
Z podanej porcji wyszły mi 32 ciasteczka.





piątek, 27 lipca 2012

Lemoniada



  • 1 cytryna sparzona i pokrojona w kawałki
  • mrożone truskawki
  • kilka plastrów imbiru
  • 2 gałązki mięty
  • kawałek arbuza pokrojony w kostkę
  • woda
Podane składniki zalewamy w dzbanku wodą.
Można uzupełnić kostkami lodu, kawałkami limonki, świeżą melisą lub ananasem.


czwartek, 26 lipca 2012

Letnia sałata z kurczaka, mango i awokado




  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata lodowa
  • rukola
  • mango
  • awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • curry
  • sól ziołowa/mieszanka indyjska
  • pieprz
  • sos chili (u mnie słodko-kwaśny)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • oliwa
Piersi z kurczaka pokroić w kawałki, natrzeć curry i solą (u mnie mieszanka soli z przyprawami indyjskimi), odstawić na jakiś czas do lodówki.
Kurczaka podsmażamy na łyżce oliwy, by się ściął. Podlewamy kilkoma łyżkami wody.
W miseczce mieszamy dokładnie miód, musztardę, sos chili, pieprz, zmiażdżony czosnek i starty imbir. Sos wlewamy na patelnię z kurczakiem i dusimy na małym ogniu aż zgęstnieje.
Na talerzach rozkładamy liście sałaty, rukolę oraz pokrojone w plastry mango i awokado. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem.

Przepis inspirowany poradą dietetyczną z Poradni Dobry Dietetyk Małgorzaty Madej z Poznania.


środa, 25 lipca 2012

Kawka budyniowa na zimno



  • 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • likier karmelowy
  • 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych
  • kilka kostek lodu
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 200 ml mleka, resztę mleka zagotowujemy dolewając ekstrakt waniliowy.
Gotujemy budyń, ma być bardzo rzadki. Odstawiamy do ostudzenia a później schładzamy w lodówce.
Do blendera z funkcją kruszenia lodu wlewamy zimny budyń, kawę
i kostki lodu. Miksujemy dokładnie aż na wierzchu pojawi się pianka.
Na dno szklanki wkładamy lody i wlewamy kawę, wierzch skrapiamy likierem karmelowym.

poniedziałek, 23 lipca 2012

Chlebek drożdżowy




Przepis na ten wypiek pochodzi z programu "Ewa gotuje".
Chlebek drożdżowy przypomina w smaku słodką chałkę lub ciasto drożdżowe. Można przygotowywać go z różnymi bakaliami i owocami. 
Pięknie wyrasta, nie wymaga wiele zachodu, ma lekką i puszystą konsystencję.
Przepis poniżej w zmniejszonych proporcjach i z drobnymi zmianami w dodatkach.


1 szklanka = 250 ml

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Jajka miksujemy z cukrem w dużej misce. Następnie do masy wkruszamy drożdże, wlewamy mleko, olej i odstawiamy na 12 godzin, przykrywając miskę ściereczką. Uwaga! Nie mieszamy masy od momentu dodania drożdży. 
Ze względu na długi czas fermentowania zaczynu, najlepiej przygotować go wieczorem, a rano przystąpić do pieczenia.
Po 12-stu godzinach do zaczynu wsypujemy mąkę, sól, bakalie i esencję waniliową. Wszystko mieszamy mikserem z hakiem na gładką masę. Ciasto wylewamy do długiej keksówki i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut. 
Pieczemy ok 50 minut. 
Należy wyczuć ile czasu zajmie nam pieczenie w  naszym piekarniku. Ja wstawiam blaszkę zawsze do zimnego piekarnika, ustawiając średnią temperaturę, chlebek jest gotowy po 45-50 minutach.



środa, 18 lipca 2012

Ciasto z morelami i bezą




CIASTO:
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli
  • ew. aromat waniliowy
  • 6-7 moreli
BEZA:
  •  2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów

Morele umyć, przepołowić, wyjąć pestki, posypać owoce odrobiną cukru i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem mikserem na puch. Stopniowo dodawać po jednym jajku i w tym momencie można już masę mieszać rózgą, do połączenia składników, nie dłużej. Cały czas mieszając, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać śmietanę i aromat.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić, a na wierzchu poukładać odsączone owoce.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 40 minut, należy sprawdzać patyczkiem i dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotować bezę. Ubić na sztywno białka z cukrem, pod koniec wsypać migdały lub wiórki i delikatnie wymieszać. 15 minut przed planowanym końcem pieczenia, pianę wyłożyć równomiernie na ciasto i piec całość jeszcze przez kwadrans.






czwartek, 12 lipca 2012

Sos pomidorowy na zimno



Idealny na dni, kiedy jest zbyt gorąco, żeby długo gotować...
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • garść płatków migdałów
  • opcjonalnie tarty ser parmezan
  • opcjonalnie tabasco
Pomidory kroimy w dużą kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Ilość oliwy i stopień zmiksowania pozostawiam indywidualnemu gustowi:)
Sos podajemy do makaronu spaghetti, np. bucatini.


niedziela, 8 lipca 2012

Tarta jabłkowo-karmelowa




Dawno nie było na blogu nowej tarty...do czasu gdy przeczytałam ciekawą recepturę wykonania kremu karmelowego i postanowiłam, pomimo 30-stopniowego upału, przygotować taką wersję placka z jabłkami.
Poczytajcie i upieczcie koniecznie:) Krem jest przepyszny, doskonale współgra z kwaskowatymi jabłkami, ale myślę, że inne owoce również byłyby wskazane:)


Porównaj: jabłko w toffi.


1 szklanka = 250 ml
forma do tarty 23 cm.


CIASTO KRUCHE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 150 dag zimnego masła
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek wody
NADZIENIE:
  • 3 duże jabłka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła 
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
folia i suchy groch/soja do pieczenia wstępnego

Przygotowujemy kruche ciasto. 
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy masło, które można pokroić w kostkę by łatwiej się rozdrabniało. Rozcieramy je z mąką aż całość przyjmie formę kruszonki. Następnie dolewamy wodę i zagniatamy szybko gładkie ciasto. 1/3 ciasta odkładamy od razu do lodówki a resztą wylepiamy natłuszczoną formę i też wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku 1-2 cm.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sól i mąkę i mieszamy energicznie. Trzymamy na ogniu przez chwilę, masa zgęstnieje i przybierze wygląd dużych okruchów. Zestawiamy z kuchenki i dodajemy stopniowo na przemian wodę i cukier, cały czas mieszając, najlepiej rózgą. Masę stawiamy z powrotem na średnim ogniu i gotujemy aż zacznie gęstnieć, mieszając wciąż.
Do gęstego kremu dodajemy jabłka i dusimy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu by się nie przypalił. 
Po tym czasie zestawiamy z kuchenki, wlewamy ekstrakt i zostawiamy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik. 
Formę z ciastem wykładamy szczelnie folią, wsypujemy groch i pieczemy 15 minut. 
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy w placek o średnicy formy lub w prostokątne paski.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, usuwamy folię i nasiona, na ciasto nakładamy jabłka w kremie i przykrywamy pozostałym ciastem. Jeśli nakrywamy wierzch dużym płatem ciasta, to należy zrobić w nim otworki by dać ujście parze, bo inaczej masa wykipi.
Pieczemy 30 minut. Przed krojeniem, ciasto należy całkowicie ostudzić, aby masa stężała.

Na podstawie przepisu z książki "Ugotujmy to dzisiaj".




piątek, 6 lipca 2012

Jagodowa kawa na zimno



  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 szklanki schłodzonego mleka (zwykłe, sojowe lub ryżowe)
  • 2 gałki lodów czekoladowych
  • 1/2 szklanki jagód
  • kilka listków świeżej melisy
  • kostki lodu
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Schładzamy w lodówce.
Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy jagodową kawą.

środa, 4 lipca 2012

Razowe muffiny z bananami i czekoladą



Muffiny z mąki razowej i mleka sojowego. Smakujące wanilią, bananami i intensywną czekoladą, pachnące jak świąteczne pierniczki. Ciężkie i wilgotne, polecam amatorom mocnych smaków.
Źródłem inspiracji były muffiny razowe z kulinarnemiszmasz.blogspot.com

1 szklanka = 250 ml


Składniki "suche":
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 ml cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao

Składniki "mokre":
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki melasy
  • 2 zgniecione dojrzałe banany
Składniki "suche" wsypujemy do dużej miski i mieszamy dokładnie.
Podobnie postępujemy ze składnikami "mokrymi". Następnie "mokre" wlewamy do "suchych", mieszamy niezbyt dokładnie i niedługo, tylko do połączenia składników. Napełniamy foremki i pieczemy.
Ja wkładałam blachę do średnio nagrzanego piekarnika i piekłam ok 30 minut.
Z podanych proporcji wyszły 22 sztuki.

poniedziałek, 2 lipca 2012

Waniliowa chmurka



  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 laski wanilii
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
  • 1 łyżeczka cukru
  • syrop waniliowy
  • 4-5 kostek lodu
  • 50 ml ubitej na sztywno śmietany 36% lub 30%
Mleko i śmietankę podgrzewamy na ogniu w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Wyskrobujemy nasionka z wanilii i razem z laską wrzucamy do mleka. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce.
Do blendera wlewamy nasze czekoladowe mleko (wcześniej usuwamy laskę waniliową), dodajemy kawę, cukier i miksujemy całość.
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy syrop waniliowy i uzupełniamy kawą. 
Na wierzch kładziemy czapę bitej śmietany.