poniedziałek, 24 stycznia 2011

Quiche z porami

Quiche jest wytrawnym bratem tarty, plackiem z kruchego ciasta wypełnionym warzywami, serem, ew. mięsem, który zalewa się masą jajeczną, jajeczno-śmietanową.
Dziś proponuję pewną odmianę quiche składającą się z samego nadzienia bez spodu:) Przepis pochodzi z książki "Schudnij z Montignakiem" i każdy, kto ma choć blade pojęcie o zasadach tej diety, wie, że polega ona na niełączeniu węglowodanów
z tłuszczami, stąd taki a nie inny skład potrawy.
Szybkie, proste i sycące:)



  • 3 pory - białe części, (można połączyć z lub zastąpić cebulą)
  • 3-4 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • 200 g żółtego startego sera lub kawałki sera pleśniowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę, opcjonalnie

Pory i cebulę pokroić w piórka lub kostkę, jak kto woli. Sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw szynkę a następnie pory i cebulę.
Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać przyprawy i ser.
Do formy przełożyć podsmażone warzywa z szynką, zalać masą jajeczną. Całość piec ok. 40 min. w temp. 160 st. C.

3 komentarze:

  1. piekne przepisy . moze cos jeszcze..:) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne to? dobrze się kroi? strasznie lubię surowego pora i zastanawiam się nad tą formą..:>

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest jak taka jajecznica/omlet z dodatkami. kroi się ok, mi smak bardzo odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń