Dziś proponuję pewną odmianę quiche składającą się z samego nadzienia bez spodu:) Przepis pochodzi z książki "Schudnij z Montignakiem" i każdy, kto ma choć blade pojęcie o zasadach tej diety, wie, że polega ona na niełączeniu węglowodanów
z tłuszczami, stąd taki a nie inny skład potrawy.
Szybkie, proste i sycące:)
- 3 pory - białe części, (można połączyć z lub zastąpić cebulą)
- 3-4 jajka
- 300 ml śmietany 18%
- 200 g żółtego startego sera lub kawałki sera pleśniowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę, opcjonalnie
Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać przyprawy i ser.
Do formy przełożyć podsmażone warzywa z szynką, zalać masą jajeczną. Całość piec ok. 40 min. w temp. 160 st. C.
piekne przepisy . moze cos jeszcze..:) ?
OdpowiedzUsuńsmaczne to? dobrze się kroi? strasznie lubię surowego pora i zastanawiam się nad tą formą..:>
OdpowiedzUsuńto jest jak taka jajecznica/omlet z dodatkami. kroi się ok, mi smak bardzo odpowiada:)
OdpowiedzUsuń