niedziela, 12 sierpnia 2012

Słoneczna tarta z łososiem



Przygotowana na podstawie przepisu z kuchnialidla, u mnie w zmienionych proporcjach i z dodatkiem żółtej papryki i kaparów.
Szybka, pyszna, kolorowa.
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g łososia
  • 2 pomidory
  • serek mozzarella (1 kulka)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, hartujemy z zimnej wodzie, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ser kroimy w plastry, paprykę w wąskie paseczki, a szczypiorek drobno.
Jajka mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy szczypiorek, sól i pieprz i gałkę.
Natłuszczoną formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kawałkami ciasta, które nam zostaną można wylepić te fragmenty, które nie przykryły dobrze brzegów formy. Nakłuwamy widelcem.
Układamy poszczególne składniki w formie wachlarza: ser, łososia, paprykę. Na wierzch wykładamy pomidory i posypujemy kaparami. Zalewamy masą jajeczną.
Tartę pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut. Wierzch powinien się zezłocić, a masa ściąć.



1 komentarz:

  1. Również robiłam tartę Pascala, pyszna, na pewno jeszcze to powtórzę:)

    OdpowiedzUsuń