środa, 29 września 2010

Francuska tarta z jabłkami

Znacie Julię Child?? Jej fenomen polega na tym, że namiętność do dobrego jedzenia wyznaczyła jej życiową drogę i mimo że nigdy nie gotowała i nie miała o tym pojęcia, stała się super kucharką, pierwszą kobietą, która skończyła francuską szkołę kucharską, napisała mega książkę z przepisami i prowadziła swój kulinarny program w tv. Julia pokochała francuską kuchnię i jako rodowita Amerykanka starała się przybliżyć ją swoim rodakom. 
Była osobą o ogromnym poczuciu humoru, dystansem do siebie, kochała życie i pyszne jedzenie, które każdy może przyrządzić u siebie w domu. 
Wytrwale pracowała nad swoimi recepturami, nie ustawała
w walce o domowe bagietki czy majonez;) 
Udowodniła, że wiele jest możliwe jeśli tylko kieruje nami pasja i miłość.
Polecam jej wspaniałą książkę "Moje życie we Francji". To pochwała codzienności, czyta się jednym tchem a potem gotuje
z pieśnią na ustach:)
Na cześć Julii Child dziś francuska tarta z jabłkami - Tartes aux Pommes.


Ciasto:
  • 150 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 75 g cukru
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Połączyć składniki ciasta, nie zagniatać zbyt długo. Wylepić ciastem formę do tarty i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier, wanilię i 4 łyżki wody.
Ugotowane jabłka włożyć do formy z ciastem a na wierzchu ułożyć okrąg z jabłek pokrojonych w plasterki. Posypać łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 50-60 min. w temp. 175 stopni.







przepis zmodyfikowany z whiteplate.blogspot.com

1 komentarz: