- 6 brzoskwiń (ja użyłam z puszki)
- 3/4 szkl. śmietany (22%)
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 białko
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag posiekanego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę, cukier i masło wyrobić palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodać zimną wodę i wyrobić, zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Wstawić do piekarnika na ok 20 min. w temp. 180 st.
Śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszać mikserem na gładką masę. Wylać na podpieczone ciasto i zapiec ok 10 min.
Brzoskwinie pokroić w plasterki. Białko ubić, dodać łyżkę cukru i brzoskwinie, delikatnie wymieszać. Na tartę wyłozyć pianę z brzoskwiniami, posypać łyżką cukru i piec jeszcze 10 min. w temp 200 st.
Podawać całkowicie ostudzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz