wtorek, 21 września 2010

Tarta z brzoskwiniami

Nadzienie:
  • 6 brzoskwiń (ja użyłam z puszki)
  • 3/4 szkl. śmietany (22%)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag posiekanego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Mąkę, cukier i masło wyrobić palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodać zimną wodę i wyrobić, zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Wstawić do piekarnika na ok 20 min. w temp. 180 st.
Śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszać mikserem na gładką masę. Wylać na podpieczone ciasto i zapiec ok 10 min.
Brzoskwinie pokroić w plasterki. Białko ubić, dodać łyżkę cukru i brzoskwinie, delikatnie wymieszać. Na tartę wyłozyć pianę z brzoskwiniami, posypać łyżką cukru i piec jeszcze 10 min. w temp 200 st.
Podawać całkowicie ostudzoną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz