wtorek, 21 września 2010

Tarta z jagodami



  • 2,5 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szkl. zimnej wody

Nadzienie:
  • 1 l jagód/borówek amerykańskich
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce 30 min. Następnie rozwałkować na okrąg i wylepić nim formę. Z resztek ciasta wykroić gwiazdki.

Jagody wymieszać z cukrem, mąką, sokiem cytrynowym.
Nadzienie wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć kawałki masła oraz gwiazdki. Wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu posmarować gwiazdki jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i zapiekać jeszcze 40-50 min.
Przed podaniem dokładnie ostudzić.

źródło: whiteplate.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz