wtorek, 21 września 2010

Tarta z malinami

 

Jakie maliny lubicie jeść? Na "surowo", jako dżemy, soki, konfitury? Ta tarta zadowoli każdego fana malin. Owoce nie tracą kształtu a waniliowy krem podkreśla ich słodycz i delikatność.
Zrób dobry uczynek i upiecz tartę dla bliskich;)
 
 
 
Spód:
  • 225 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej

 
Nadzienie:
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • cukier waniliowy lub esencja
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml maślanki
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 500 g malin

 
Składniki na spód połączyć. Dodać 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć formę i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i podpiec ciasto 15 min.
W tym czasie zrobić krem - zmiksować żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodać maślankę i śmietanę i zmiksować. Na podpieczony spód wsypać umyte i osuszone owoce, wlać masę i piec ok 60 min. w temp. 160 st. C.
Dobrze ostudzić przed krojeniem.

 

 
źródło: whiteplate.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz