Jakie maliny lubicie jeść? Na "surowo", jako dżemy, soki, konfitury? Ta tarta zadowoli każdego fana malin. Owoce nie tracą kształtu a waniliowy krem podkreśla ich słodycz i delikatność.
Zrób dobry uczynek i upiecz tartę dla bliskich;)
- 225 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 115 g masła
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 70 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- cukier waniliowy lub esencja
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml maślanki
- 50 ml śmietanki 36%
- 500 g malin
Piekarnik nagrzać do 180 st. C i podpiec ciasto 15 min.
W tym czasie zrobić krem - zmiksować żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodać maślankę i śmietanę i zmiksować. Na podpieczony spód wsypać umyte i osuszone owoce, wlać masę i piec ok 60 min. w temp. 160 st. C.
Dobrze ostudzić przed krojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz