wtorek, 21 września 2010

Alzacka tarta z jabłkami



Spód:
  • 250 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

  • 2 duże jabłka obrane, pokrojone w plasterki
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • esencja waniliowa

Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tarty wylepić ciastem i zapiec w nagrzanym piekarniku ok 12 min.
Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem, wanilią i mąka na gładką masę.
Na podpieczonym spodzie ułożyć w okrąg plasterki jabłek. Następnie wylać na jabłka masę jogurtową.
Wstawić do piekarnika i piec ok 40 min.
Po upieczeniu ostudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz