czwartek, 18 czerwca 2015

Warzywne frytki z hummusem



  • 2 marchewki
  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • olej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • olej lniany
  • 2 łyżki domowej paty tahini (uprażone ziarna sezamu, zmiksowane z olejem lnianym)
Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny i olejem. Nie podaję dokładnych proporcji, ważne żeby hummus nie był zbyt suchy ale kremowy.

Warzywa obieramy, oprócz cukinii, myjemy i kroimy w słupki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem, przyprawiamy wg gustu i pieczemy aż zmiękną. Bataty na pewno upieką się szybciej od marchewki.

Podobna propozycja, w sam raz dla dzieci Frytki z batatów z pastą z awokado.




1 komentarz: