poniedziałek, 25 marca 2013

Serniczek z polewą krówkową



  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1/2 kg białego sera w wiadereczku
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka skondensowanego (jeśli używamy słodzonego, dodajmy mniej cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 400 ml masy krówkowej
Natłuszczoną foremkę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Papier do pieczenia zgniatamy w kulę, moczymy pod strumieniem wody z kranu i wykładamy na ciasto. Obciążamy nasionammi fasoli lub grochu i zapiekamy 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Dzięki temu ciasto nie zniekształci się. 
Ser miksujemy z jajkami, cukrem, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Wylewamy masę na spód i pieczemy ok 30-40 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Wierzch smarujemy masa krówkową, którą można podgrzać by była płynna i dobrze się rozprowadzała.



4 komentarze: