czwartek, 8 grudnia 2011

Tarta bakaliowa


Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody

Masa bakaliowa:
100 g masła
3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
dowolne bakalie: orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, migdały, skórka pomarańczowa

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Rodzynki namoczyć w wodzie, pokroić daktyle, rozdrobnić orzechy i migdały.
Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Do masy po kolei dodawać jajka, cały czas miksując, a następnie miód. Na koniec wsypać przyprawę piernikową i przygotowane bakalie. Masę bakaliowo-miodową wylać na ciasto i piec całość ok 40 min. w temp. 190 st. C.

4 komentarze: