Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody
Masa bakaliowa:
100 g masła
3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
dowolne bakalie: orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, migdały, skórka pomarańczowa
Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Rodzynki namoczyć w wodzie, pokroić daktyle, rozdrobnić orzechy i migdały.
Ślinotok. Padłam i wstać nie mogę. CHCĘ! PRAGNĘ!
OdpowiedzUsuńWypasiona, słodka tarta! Poproszę kawałek. :)
OdpowiedzUsuńta bakaliowa masa.. cudna.
OdpowiedzUsuńtarta w wersji luksusowej. Podoba mi się :-D
OdpowiedzUsuń