Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżeczki wody
Masa czekoladowa:
- 2 gorzkie czekolady
- 3 jajka
- ½ szkl. cukru
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka koniaku lub rumu
Mąkę i kakao dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie piec spód w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok 25 min.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą), zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek a następnie utrzeć dokladnie z cukrem, wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, tak samo śmietankę. Do masy dodać najpierw ubitą śmietanę, potem pianę z białek, mieszać delikatnie aż składniki się połączą. Na koniec wlać alkohol.
Masę czekoladową wykładać na wystudzony spód. Przechowywać w lodówce.
Bardzo lubię czekoladę i produkty robione na bazie tego wspaniałego przysmaku :)
OdpowiedzUsuń