środa, 21 grudnia 2011

Tarta czekoladowa



Ciasto:


  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki wody
 Masa czekoladowa:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka koniaku lub rumu

Mąkę i kakao dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie piec spód w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok 25 min.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą), zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek a następnie utrzeć dokladnie z cukrem, wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, tak samo śmietankę. Do masy dodać najpierw ubitą śmietanę, potem pianę z białek, mieszać delikatnie aż składniki się połączą. Na koniec wlać alkohol.
Masę czekoladową wykładać na wystudzony spód. Przechowywać w lodówce.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię czekoladę i produkty robione na bazie tego wspaniałego przysmaku :)

    OdpowiedzUsuń