piątek, 23 grudnia 2011

Łosoś pod pierzynką




Spód z kruchego ciasta:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 łyżki kaparów
  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • czosnek

folia aluminiowa + suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego



Masło rozcieramy palcami z mąką aż powstanie nam kruszonka. Wbijamy jajko, a jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy wodę. Zagniatamy szybko elastyczne ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty i wstawiamy na 30 min. do lodówki.

Wyjmujemy formę z ciastem, wykładamy ją folią aluminiową, wysypujemy fasolę lub groch i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usuwamy nasiona i folię i ciasto pieczemy jeszcze 5 minut.

Cebule i por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni by się zeszkliły. Na podpieczony spód wykładamy cebulę z porem, na to kładziemy kawałki łososia, posypujemy kaparami i przyprawiamy wg uznania.

Przygotowujemy sos beszamel. Masło roztapiamy na patelni i stopniowo, po łyżeczce, dosypujemy mąkę, utrzymując mały ogień pod patelnią. Należy cały czas delikatnie mieszać gdyż mąka może się przypalać i sos będzie miał wówczas gorzki smak. Masło musi idealnie połączyć się z mąką, tak żeby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Mieszamy do czasu aż sos zrobi się gęsty, kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka. Wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od tego, jak gęsty wyszedł nam sos i jak gruba jest jego warstwa. Wierzch powinien się przyrumienić a środek musi być ścięty.



5 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wygląda. uwielbiam wedzonego łososia, ale w takiej postaci go jeszcze nie jadłam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świeczniki są piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna sprawa ;]
    a łosoś to moja ulubiona rybka, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń