Spód z kruchego ciasta:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
- 200 g wędzonego łososia
- 2 cebule
- 1 por
- 3 łyżki kaparów
- 150 g masła
- 150 g mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- czosnek
folia aluminiowa + suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego
Masło rozcieramy palcami z mąką aż powstanie nam kruszonka. Wbijamy jajko, a jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy wodę. Zagniatamy szybko elastyczne ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty i wstawiamy na 30 min. do lodówki.
Wyjmujemy formę z ciastem, wykładamy ją folią aluminiową, wysypujemy fasolę lub groch i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usuwamy nasiona i folię i ciasto pieczemy jeszcze 5 minut.
Cebule i por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni by się zeszkliły. Na podpieczony spód wykładamy cebulę z porem, na to kładziemy kawałki łososia, posypujemy kaparami i przyprawiamy wg uznania.
Przygotowujemy sos beszamel. Masło roztapiamy na patelni i stopniowo, po łyżeczce, dosypujemy mąkę, utrzymując mały ogień pod patelnią. Należy cały czas delikatnie mieszać gdyż mąka może się przypalać i sos będzie miał wówczas gorzki smak. Masło musi idealnie połączyć się z mąką, tak żeby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Mieszamy do czasu aż sos zrobi się gęsty, kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka. Wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od tego, jak gęsty wyszedł nam sos i jak gruba jest jego warstwa. Wierzch powinien się przyrumienić a środek musi być ścięty.
Ale smakowicie wygląda. uwielbiam wedzonego łososia, ale w takiej postaci go jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
świeczniki są piękne
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia :).
OdpowiedzUsuńbardzo fajna sprawa ;]
OdpowiedzUsuńa łosoś to moja ulubiona rybka, zdecydowanie!
Idealna propozycja! Pycha:)
OdpowiedzUsuń