sobota, 25 września 2010

Orzechowa tarta ze śliwkami

Nie mogłam uniknąć tego tematu. Z czym Wam się kojarzy jesień?:) Z ciemnymi porankami i czekaniem na tramwaj w deszczu?
Z pourlopową depresją i melancholią? Czy może z polską jesienią, kolorową i słoneczną, a właściwie jej brakiem? Ja też tak mam, ale zagrajmy w pozytywne skojarzenia. Otwieramy sezon na szarlotkę, słodkie śliwki, zupę z dyni i grzane wino. Niech jesień pachnie nam cynamonem i goździkami, rozgrzewa nas imbirową herbatą w długie wieczory podczas czytania, wklejania do albumu wakacyjnnych zdjęć czy dziergania szalików. Proste i genialne! Tak jak tarta ze śliwkami:)



Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżeczki zimnej wody

  • ok 1 kg śliwek
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Z mąki, cukru, żółtka  i masła zagnieść ciasto. Dodać wodę
i zagniatać szybko aż zacznie się lepić. Wylepić formę, ja korzystałam z 30-tki. Spód piec ok 15 min. w temp. 200 st. C.
Na upieczone ciasto wsypać orzechy wymieszane z cukrem. Na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, posypać 2 łyżkami cukru i położyć na nie wiórki masła.
Tartę piec jeszcze ok. 40 min. Przed podaniem dobrze ostudzić.





 zmodyfikowany przepis z whiteplate.blogspot.com

1 komentarz: