wtorek, 23 kwietnia 2013

Curry z ziemniakami i groszkiem



Przepis podpatrzony na kwestiasmaku
Ja pominęłam szpinak, cukier i sos rybny. Dałam mielony kumin, sos sojowy i ostre czerwone papryczki.


  • 6 małych ziemniaków
  • 300 g mrożonego groszku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ok 10 nasionek kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej
  • sok z 1/2 limonki
Imbir, cebulę, czosnek i 100 ml wody miksujemy w blenderze na pastę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry/półplastry. Papryczki siekamy w paski razem z pestkami.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pastę, kumin i kardamon i smażymy ok 10 minut. Następnie wrzucamy ziemniaki, papryczki, kurkumę, sos sojowy, 250 ml gorącej wody oraz mleko kokosowe. Zostawiamy na małym ogniu aż ziemniaki się ugotują a sos zgęstnieje. Pod koniec wsypujemy groszek i sok z limonki i dusimy jeszcze kilka minut.

6 komentarzy:

  1. Hmmm... Już robię się głodna - na pewno spróbuje, myślę że jeśli chodzi o obiady na Twoim blogu, to to najlepszy przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to mój przepis, ale naprawdę przepyszny, polecam każdemu. Byłam naprawdę pod wrażeniem tego dania :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam curry, szczególnie warzywne! Twoje wygląda pięknie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda jest przepyszne. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Gotuję podobne i uwielbiam, u Ciebie wygląda bardzo pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń