- 0,5 kg zwykłych płatków owsianych
- 500 g miodu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- wiórki kokosowe lub sezam
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni lub w piekarniku aż zaczną pachnieć i zrobią się chrupkie.
W rondelku zagotowujemy miód, kakao i cynamon. W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze szczyptę kardamonu, ja pominęłam.
Do miodu wsypujemy płatki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masa stanie się gęstsza i stwardnieje.
Z masy formujemy kuleczki (zwilżonymi dłońmi!) i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub sezamie. Wstawiamy do lodówki aby stężały. Z podanej porcji wyszło mi 21 "trufelków".
Kuleczki można wzbogacać ulubionymi dodatkami; imbirem, zmielonymi orzechami lub skórką pomarańczową.
Z masy formujemy kuleczki (zwilżonymi dłońmi!) i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub sezamie. Wstawiamy do lodówki aby stężały. Z podanej porcji wyszło mi 21 "trufelków".
Kuleczki można wzbogacać ulubionymi dodatkami; imbirem, zmielonymi orzechami lub skórką pomarańczową.
To dopiero zdrowe słodkości :) Muszę zrobić takie miodowe kuleczki.
OdpowiedzUsuń