- 25 krewetek gotowanych
- kawałek korzenia imbiru
- 2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1 mała cukinia
- 2 plastry ananasa, pokrojone w kawałki
- kolendra, najlepiej świeża, u mnie z braku laku, mielona
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
- pieprz cytrynowy
- olej
- skórka i sok z 1/2 limonki
Krewetki dokładnie czyścimy, usuwamy pancerzyk, głowę, nóżki i jelito, płuczemy.
Imbir, czosnek i papryczki siekamy w paseczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Mieszamy, uważając by się nie przypaliły. Dodajemy kolendrę mieloną i pastę curry. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i dusimy/smażymy aż się zeszkli. Dodajemy krewetki i krótko smażymy z każdej strony. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sok i skórkę z limonki, ananasa, sól i pieprz do smaku. Mleko trochę odparuje, a na patelni powstanie nam gęsty, pachnący sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz