- 450 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 małe ziemniaki
- 2-3 łyżki mrożonego szpinaku
- sól
- pieprz cytrynowy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
- ok 1,5 litra warzywnego bulionu
- olej
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy rozmrożony szpinak i groszek. Smażymy aż będą miękkie, przyprawiamy. Bulion zagotowujemy i przekładamy do niego zawartość patelni. Gotujemy aż warzywa zaczną się rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, ew. doprawiamy jeszcze.
Wyglada genialnie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna! U mnie wczoraj była zupa krem ze szparagów :)
OdpowiedzUsuń