- 2 kawałki łososia
- 6 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryczki chili
- kawałek imbiru
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 g ziemniaków
- 400 g po krojonych pomidorów w zalewie (lub świeżych)
- olej
- sól
- pieprz
Czosnek, imbir, papryczki siekamy (ja zostawiłam pestki) i razem z kolendrą wrzucamy do malaksera. Miksujemy na pastę.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pastę i kurkumę. Smażymy chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlewamy 400 ml wody, zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z pomidorami. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie a sos zgęstnieje. Jeśli sos zgęstnieje, a ziemniaki pozostaną twarde, podlejmy jeszcze wodą.
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na osobnej patelni, w oryginalnym przepisie wskazuje się, by trwało to po 2 minuty na każdej stronie.
Rybę przekładamy do sosu. Jeśli smażyliśmy ją wcześniej, to całość podgrzewamy jeszcze chwilę.
Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya użytego na Whiteplate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz