piątek, 12 kwietnia 2013

Łosoś w pomidorowym sosie, Fish Tenga




  • 2 kawałki łososia
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g po krojonych pomidorów w zalewie (lub świeżych)
  • olej
  • sól
  • pieprz
Czosnek, imbir, papryczki siekamy (ja zostawiłam pestki) i razem z kolendrą wrzucamy do malaksera. Miksujemy na pastę.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pastę i kurkumę. Smażymy chwilę aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlewamy 400 ml wody, zagotowujemy. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z pomidorami. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie a sos zgęstnieje. Jeśli sos zgęstnieje, a ziemniaki pozostaną twarde, podlejmy jeszcze wodą.
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na osobnej patelni, w oryginalnym przepisie wskazuje się, by trwało to po 2 minuty na każdej stronie.
Rybę przekładamy do sosu. Jeśli smażyliśmy ją wcześniej, to całość podgrzewamy jeszcze chwilę.

Na podstawie przepisu Gordona Ramsaya użytego na Whiteplate.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz