poniedziałek, 4 lutego 2013

Pełnoziarniste naleśniki z sosem pomarańczowym


Pomarańczowy sos stosowany zwykle przy delikatnych naleśnikach Suzette oraz, trochę na przekór, naleśniki z mąki pełnoziarnistej.
Nie podaję dokładnych proporcji, sosu wystarcza na ok. 6-7 naleśników.
  • 400 ml mleka kokosowego
  • mąka pszenna pełnoziarnista (ew. mąka orkiszowa)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju do ciasta oraz olej do smażenia
  • szczypta soli
  • woda
  • sok i skórka otarta z 3 pomarańczy
  • cukier
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki masła
  • uprażone płatki migdałowe
Składniki na naleśniki miksujemy do połączenia, podlewamy wodą do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta. Smażymy naleśniki, można tylko z jednej strony. 
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy kilka łyżek cukru i czekamy aż skarmelizuje. Cukier się rozpuści, zbrązowieje, uważamy, by nie przypalić. Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy skórkę i 2 łyżki ekstraktu. Karmel może na początku stwardnieć, ale po kilku minutach roztopi się w soku. Po chwili dodajemy masło i mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje.
Naleśniki składamy w trójkąty i układamy na patelni z sosem. Podgrzewamy chwilę z obu stron. Podajemy z płatkami migdałowymi.





4 komentarze:

  1. No nie wiem... Nie zachęca mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kuszą te naleśniki, wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń