- 2 litry bulionu
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duży seler
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta curry
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- olej
- pestki dyni/słonecznika
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę lub plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kumin, kolendrę, posiekany imbir i czosnek i podsmażamy chwilę aż zaczną pachnieć. Dodajemy warzywa i trzymamy na ogniu kilka minut, mieszając, aż się zeszklą. W tym czasie podgrzewamy bulion z laurem, pieprzem i zielem angielskim. Dodajemy warzywa i gotujemy aż zmiękną. Zestawiamy z ognia, wyławiamy ziele i liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz