- 1 szklanka ryżu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- nasiona słonecznika
- mielone siemie lniane
- sól
- pieprz
- curry
- mielony imbir
- czerwona słodka/ostra papryka
- oliwa
Ryż gotujemy i studzimy. Ja miałam pod ręką Basmati ale dobrze sprawdzi się bardziej klejący ryż.
Marchew i pietruszkę gotujemy na półmiękko, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kotletów można też dodać podsmażoną cebulkę lub por.
Czosnek obieramy i miażdżymy.
W dużej misce mieszamy dokładnie ryż, marchew, pietruszkę, czosnek, przyprawy, słonecznik, jajka i siemie. Polewamy odrobiną oliwy. Formujemy kotlety, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Woda się już gotuję...
OdpowiedzUsuńFajne kotleciki! Wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuń