- 250 ml wody
- 150 ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml miodu
- 500 g płatków owsianych
- 100 ml otrębów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 ml posiekanych orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
- 250 ml wiórków kokosowych
- 250 ml mąki pszennej razowej
Suche składniki (oprócz soli) mieszamy dokładnie razem w dużej misce.
Łączymy olej, wodę, sól i miód. Można zmiksować lub przelać do słoika, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy. Wlewamy do reszty składników i mieszamy jeszcze raz dokładnie. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy granolę. Na jedną blachę mieści się połowa podanej porcji.
W oryginalnym przepisie poleca się piec 15 min. w 170 st. C a następnie suszyć ok 45 min. w 100 st. C. Od czasu do czasu przemieszać łopatką.
Granolę można wzbogacić ulubionymi dodatkami jak kakao, sezam, nasiona lnu, żurawina, migdały.
Łączymy olej, wodę, sól i miód. Można zmiksować lub przelać do słoika, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy. Wlewamy do reszty składników i mieszamy jeszcze raz dokładnie. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy granolę. Na jedną blachę mieści się połowa podanej porcji.
W oryginalnym przepisie poleca się piec 15 min. w 170 st. C a następnie suszyć ok 45 min. w 100 st. C. Od czasu do czasu przemieszać łopatką.
Granolę można wzbogacić ulubionymi dodatkami jak kakao, sezam, nasiona lnu, żurawina, migdały.
Ale narobiłaś mi smaka! :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową granolę, chyba tylko owsianka jest lepsza :)
OdpowiedzUsuńale ona musi być dobra!;)
OdpowiedzUsuń